Consolidar espais per a la cultura i crear-ne de nous, treballant des de l’equilibri territorial i la cultura de proximitat, per tal de garantir condicions d’igualtat d’accés a la cultura, són alguns dels objectius que han guiat la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany o l’impuls al Museu de Formentera a Sa Senieta, entre altres inversions en equipaments a totes les Illes (Eix estratègic 2)

La consolidació d’espais per a la cultura així com la creació de nous equipaments són alguns dels objectius que marca el Pla de Cultura i que es troben detallats en l’Eix Estratègic 2 del Pla. És, d’aquesta manera, que des del Govern de les Illes Balears s’ha creat el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany i s’ha impulsat la creació del Museu de Formentera en col·laboració en la compra de la casa de sa Senieta.

Altres inversions en equipaments a totes les Illes són:

– La col·laboració en la creació del Museu Marítim de Mallorca.
– La col·laboració en el nou espai Can Saura a Ciutadella i amb Can Oliver a Maó.
– La construcció de la nova seu de la Fundació OSIB (Orquestra Simfònica de les Illes Balears), un equipament que permetrà una programació musical més estable, regular i freqüent per a noves franges de població i, per tant, per a nous públics. Una programació que inclourà actuacions amb altres orquestres, grups de cambra i cors de totes les illes. Al mateix temps, l’OSIB continuarà oferint concerts extraordinaris a espais ja existents, com l’Auditori o el Palau de Congressos. Actualment hi ha el projecte bàsic pendent de l’atorgament de la llicència per part de l’Ajuntament de Palma i durant el mes de juliol la Conselleria de Cultura, Participació i Esports signarà un conveni amb FUNDATUR, que aportarà dos milions d’euros al projecte.
– La col·laboració amb l’Ajuntament d’Eivissa per a la construcció de la Casa de la Música.
– La col·laboració amb el MACE (Museu d’Art Contemporani d’Eivissa) amb accions impulsades des de l’any 2017.

Inversions a Menorca

La consellera Fanny Tur, en seu parlamentària, va recordar totes les inversions en equipaments que s”han fet aquesta legislatura a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, arran de la pregunta formulada pel grup parlamentari Més per Menorca.

El Consorci del Museu militar de Menorca ha rebut 13.650 €; el Teatre Principal de Maó 51.840 €; i a principis d’aquest mes de juny es va aprovar per Consell de Govern destinar 25.000 € a Can Oliver i a Can Saura, respectivament.

Una de les inversions en equipaments culturals més grosses que s’han fet a Menorca és la partida destinada al teatre del Born de Ciutadella, que suma un total de 400.000 €.

En aquest total de quasi 680.000 € en inversions en equipaments culturals a l’illa de Menorca, també s’hi han de sumar els 51.840 € que des de la Conselleria es donen a la Fundació Menorquina d’Òpera, i també els 468.000 € de les ajudes a mobilitats de creadors i artistes a través del circuit artístic TalentIB, de les ajudes a festivals, edicions, etc.

Cal recordar que des del Govern de les Illes Balears s’inverteix en aquests equipaments al marge de la seva titularitat, ja que alguns d’ells estan transferits al Consell de Menorca, però es concep com a interès general pels i les ciutadanes de les Illes Balears aquesta inversió cultural.