En compliment del binomi educació i cultura que marca el Pla de Cultura de les Illes Balears, el programa ‘Viu la cultura’ presenta als centres educatius d’Eivissa la projecció del documental ‘Nàufrags de l’evolució’

Durant el 2019, a través de “Viu la cultura”, programa de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports gestionat per la Direcció General de Cultura de, es projectarà a diverses sales de cinema de les Illes Balears el documental de natura ‘Nàufrags de l’evolució’. Aquesta activitat està dirigida als centres educatius i s’acompanyarà d’un col·loqui en el qual els alumnes podran interactuar amb el mateix creador i presentador del documental, el menorquí Toni Escandell de la productora Paleârtica Films. Amb l’exhibició d’aquest treball a l’alumnat de les Illes Balears, les projeccions audiovisuals s’incorporen al programa didàctic “Viu la cultura”, donant compliment al binomi educació i cultura com marca el Pla de Cultura de les Illes Balears.

Aquest dijous dia 7 de febrer de 2019 és el torn dels alumnes dels centres educatius d’Eivissa els quals gaudiran de la projecció ‘Nàufrags de l’evolució’ als Multicines Eivissa,  on es faran dues projeccions, una a les 10.00 h i una altra a les 11.30 h.

‘Nàufrags de l’evolució’ és un documental filmat, dirigit i presentat per Toni Escandell i coproduït per IB3 i Paleârtica Films, i ha rebut diversos premis internacionals, com el Premi a la Millor Pel·lícula Europea del Festival de Cinema de la Conservació de la Vida Salvatge de Nova York.

Aquesta proposta audiovisual, realitzada amb un llenguatge clar i amè per a tots els públics, donarà a conèixer als alumnes uns personatges molt especials de les nostres illes, la sargantana balear (Podarcis lilfordi lilfordi) i la planta rapa mosquera (Helicodiceros muscivorus), espècies endèmiques.

Durant el curs del documental, Toni Escandell presenta alguns dels comportaments que han adoptat les sargantanes per poder subsistir en un illot costaner (l’illa de l’Aire) en el qual els recursos alimentaris són escassos i a vegades difícils de trobar. Per aconseguir-ho, han hagut d’aprendre a treure profit de tot tipus de matèria orgànica i a interactuar amb algunes de les plantes de l’illot, com ara la rapa mosquera, el fonoll marí i d’altres.

I és precisament amb la rapa mosquera que manté una de les interaccions més sofisticades conegudes al món. La planta en si té una manera complexa de reproduir-se i de capturar, mitjançant l’engany, els seus pol·linitzadors naturals, que són les mosques.

Descobrirem què succeeix a l’interior d’una planta en la qual s’esdevenia, des de feia 30 milions d’anys, un secret impensable, que es va revelar durant el transcurs del rodatge del documental.

Aquesta projecció ens acostarà una mica més al món de la ciència i de la investigació d’uns personatges de la natura balear i, en definitiva, al nostre patrimoni natural.

La proposta es desenvoluparà de la manera següent:Projecció al cinema del documental ‘Nàufrags de l’evolució’.
Col·loqui amb Toni Escandell després de la projecció. Els alumnes hi podran participar fent-li preguntes.

Lloc: Multicines Eivissa
Adreça: Av. Es Cubells s/n (barri Can Misses) – Eivissa
Data: 7 de febrer de 2019
Hora:  sala 4 10.00 h i sala 5 11.30 h

Centres assistents

Torn de les 10.00 h: CEIP PORTAL NOU I CEIP CAN CANTÓ
Torn de les 11.30 h: IES SA COLOMINA, IES SANTA MARIA I IES BALÀFIA, AULA HOSPITALÀRIA CAN MISSES